Mijn Dagboek 172

Dit is Dagboek 172. Het loopt van 1 tot 30 September 2014 en begint met de vraag op politieke partijen nog dienstig blijven voor de democratie. Er is meer over politiek in deze maand [1 4 5 9 10 14]. De inkomenskloof komt daarin drie keer nogal filosofisch aan de beurt met o.a. de opmerkelijke uitspraak: "Man kann den Neoliberalismus nicht marxistisch erklären" [4 5 10]. De relatie tussen de IS en Islam doet mij vragen stellen over monotheïsme als staatsvorm [7 29]. De bevrijding van Eindhoven en Venlo, komt twee keer in mijn herinnering [18 19]. De herfst en de vendange in Cessenon komt vijf keer aan de orde, een keer met een gedicht [2 6 16 17 28]. Mijn observaties van wolken en sterren krijgen vier keer een plaatsje [3 8 11 13]. Slechts twee keer is er een gedicht(je) [27 28], en slechts een keer krijgen mijn innerlijke roerselen een beurt. Het afscheid van Cessenon is dan weer ophanden en ik kijk terug op mijn vorderingen met de Kunst van het Nietsdoen en met mijn leefstijl om aan de burn out te ontsnappen [26]. Mijn verjaardag in Eindhoven, met de dichtbundel van Rilke die ik cadeau kreeg, het cadeau voor mijn gasten -- heb boekje met mijn toespraken als decaan van '82 to '84 -- en de gezellige nazit met Ghislaine in Cadzand komt vijf keer aan de beurt [20 12 22 23 27]. Onder de rubriek diversen staan het boek van Sloterdijk over 'leren=oefenen' [12], de weigerende flappentap [15], een ernstige treinvertraging die op het nippertje goed afliep [24], 'terug op honk' [25], en de laatste dag enorme regenbuien in de buurt die vier doden veroorzaakten [30].
Index September 2014
1,   2,   3,   4,   5,   6,   7,   8,   9,   10,   11,   12,   13,   14,   15,   16,
17,   18,   19,   20,   21,   22,   23,   24,   25,   26,   27,   28,   29,   30.

Cessenon sur Orb, Maandag, 1 September 2014
Afgelopen Vrijdag was de rubriek Idées in Le Monde gewijd aan "Faut-il en finir avec les partis politiques?" Daarin werd beschreven hoezeer de politieke partijen autonome 'instituten' waren geworden die het contact met de 'kiezers' waren verloren.
Waar blijft de democratie?
De politieke thema's worden bepaald door 'think tanks', en met krachtige publiciteit 'verkocht' aan het publiek — met tandpasta- en waspoedertechnieken — dat vervolgens gelooft dat ze het zelf hebben bedacht.
Mijn bezorgdheid is dat zowel de think tanks als de publiciteit 'koopwaar' worden in die zin dat vermogende groepen/instituten daarvan de eigenaars/financiers worden.
Zodoende zullen kapitaalbelangen 'de democratie' gaan vervangen. (100 woorden)
_____________________
Faut-il en finir avec les partis politiques ?, Le Monde, Idées, 28.08.2014,
http://abonnes.lemonde.fr/idees/article/2014/08/28/faut-il-en-finir-avec-les-partis-politiques_4478516_3232.html
—Trois scénarios de rénovation pour sortir du champ de ruines par Yves Sintomer
—Le PS met fin à trente ans d'hésitation par Jean Peyrelevade
—Il faut revoir les règles du métier politique par Michel Offerlé
—Des organisations rejetées et pourtant essentielles Pierre Bréchon
—"L'appel des 200" députés socialistes, ni godillots ni déloyaux

terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Dinsdag, 2 September 2014
De vendange komt maar langzaam op gang. Ik weet niet of dit jaar het volume minder zal zijn door de droogte, maar de vendange zou wel héél vroeg beginnen.
Ik zie het nog niet.
Ik kom iedere dag langs de Coopérative, want het is vlak bij mijn kruidenier. Daar heb ik tot nu toe pas enkele tractoren met hun lading druiven gezien. 'Normaal' is dat lange rijen in de omliggende straten op hun beurt wachten om hun vracht te lossen.
Het dorp 'ruikt' ook nog niet naar vendange. Dat is het belangrijkste kenmerk.
Is dit de stilte voor de storm? (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Woensdag, 3 September 2014
De vorige week, in het interview met David van Reybrouck, werd ik gestreeld door de uitspraak "Wolken zijn de meest democratische vorm van schoonheid". Ik schreef er Zaterdag over. Wat gebeurde?
Natuurlijk keek ik met vernieuwde lusten uit naar de wolken toen ik Zaterdag mediteerde. De hemel was staalblauw. Geen wolkje te zien!
OK, dat komt vaker voor. Gelukkig, een puur-blauwe hemel heeft zijn eigen schoonheid.
Intussen heb ik al drie dagen geen wolkje gezien. Het begint saai te worden.
Ik denk dat ik mij door David van de wijs heb laten brengen.
Wolken hebben niet het patent op schoonheid. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Donderdag, 4 September 2014
Met de steeds groter wordende inkomenskloof vroeg ik mij vaak af:
—"Wanneer barst de bom?" Dat moet toch vroeg of laat, nietwaar?
Maar nu komt Die Sueddeutsche met een grondig artikel van Byung-Chul Han. Hij doceert Filosofie en Cultuurwetenschap aan de Universität der Künste in Berlijn.
Hij laat zien dat er helemáál geen opstand komt tegen deze 'onderdrukking'. Onderdrukking roept inderdaad weerstand op. Nee, hier leeft het 'slachtoffer' in de waan van vrijheid. Ieder is 'ondernemer van zichzelf'! Mooi toch?
Deze paradoxale situatie werd door de kunstenares Jenny Holzer beschreven als:
—"Protect me from what I want".
Lees maar zelf. (100 woorden)
_____________________
Byung-Chul Han, Gastbeitrag,
Neoliberales Herrschaftssystem, Warum heute keine Revolution möglich ist, Die Sueddeutsche, 2. September 2014
http://www.sueddeutsche.de/politik/neoliberales-herrschaftssystem-warum-heute-keine-revolution-moeglich-ist-1.2110256

terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Vrijdag, 5 September 2014
Ik kom later terug op Byung-Chul Han, want Els wees mij op zijn interview in Vrij Nederland. Dat ga ik eerst uitspellen.
Mijn column van gisteren herinnerde Ghislaine aan de slogan die jarenlang De Bunker in Eindhoven sierde:

GELUKKIGE SLAVEN ZIJN DE ERGSTE VIJANDEN VAN DE VRIJHEID

Dat is inderdaad hetzelfde thema. Han verrijkt die discussie over 'vrijheid' door te laten zien dat we zèlf die 'gelukkige slaven' zijn, en wij beseffen het niet eens. Compleet met ons [pas verworven] vrijheidsgevoel, zijn we ingekapseld in het neoliberale systeem dat zelfs van onze 'vriendschapsgebaren' koopwaar heeft gemaakt.
We twitteren ons eenzaam. (100 woorden)
_____________________
Deze uitspraak wordt vaak toegeschreven aan de linkse filosoof Herbert Marcuse (1898—1979): dat is onjuist. "Glückliche Sklaven sind die erbittersten Feinde der Freiheit" is een citaat van de Oostenrijkse schrijfster Marie von Ebner-Eschenbach (1830—1916).
http://www.tuencyclopedie.nl/index.php?title=Studentenprotest#Gelukkige_slaven
Hier alvast de link naar het interview met Han in Vrij Nederland:
http://www.vn.nl/Artikel-Literatuur/Liefdeloosheid-in-kapitalistische-tijden.htm

terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zaterdag, 6 September 2014
De vendange is inderdaad langzaam op gang gekomen, maar draait inmiddels op volle toeren, wordt mij door insiders bevestigd. Het 'spektakel' in de omliggende straten, met lange rijen wachtende trekkers, is verleden tijd.
Dat heeft een andere reden, aldus die insiders.
Sinds het vorig jaar is een strenge discipline ingevoerd, en dit jaar zijn de touwtjes nog eens aangehaald. De aanvoer van de druiven is nu — op basis van strikte afspraken — gebonden aan bepaalde uren, hoeveelheden, suikergehalte en cépage.
De — betrekkelijke — stilte rondom de Cave Coopérative is aldus misleidend. Binnen draait de productie in hoog tempo.
Hoger dan voorgaande jaren. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zondag, 7 September 2014
De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vindt dat de meeste moslims niet achter het radicale gedachtengoed staan van de Islamitische Staat. Hij schrijft: "Juist deze meerderheid binnen de moslimgemeenschap mag zich vaker laten horen".
Kortgeleden noteerde ik iets dergelijks over de Joodse wereldgemeenschap die zwijgt over de misdragingen van de Joodse staat.
Ik vraag me af hoe dat sociaal/politiek/relationeel/emotioneel zit binnen zo'n groepering, dat toedekken van misdragingen van een minderheid. Hebben de katholieken dat ook? Die schandknapen-cultuur van het Vaticaan, bijvoorbeeld.
Zou het met monotheïsme te maken hebben?
Zo van 'Ein Volk, ein Reich, ein Führer'?
Een leuk 'sociaal/religieus/cultureel nadenkertje'! (100 woorden)
_____________________
NRC: 6 september 2014, Aboutaleb: jihadgangers zijn verraders.
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/06/aboutaleb-jihadgangers-zijn-verraders/

terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Maandag, 8 September 2014, Elvire jarig!
Vandaag zal de hemel voor het eerst sinds lange tijd weer eens totaal bewolkt zijn. Zoals het er nu uit ziet — het is tien uur — is hij egaal grijs. Heel 'Hollands'. Het ziet er niet naar uit dat er regen komt. Dat is ook niet voorspeld.
Wel is voorspeld dat het de enige 'grijze dag' zal zijn. Morgen begint de 'wolkenloosheid' weer; zoals de hele vorige week.
Maar gelukkig valt die 'wolkenloosheid' ook mee. Behalve die uiterst saaie dagen waar ik Woensdag over schreef, zijn er altijd wel interessante wolken.
Gisteren, bijvoorbeeld, waren er prachtige vederwolken.
Alleen maar vederwolken. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Dinsdag, 9 September 2014
Gisteren vierde New York zijn 350ste verjaardag. Maar zijn werkelijke geboorte was niet in 1664, maar in 1620 als Nieuw Amsterdam. Zo schrijft Russel Shorto in NYT in The Source of New York's Greatness.
—"The Dutch brought two concepts that became part of New York's foundation: tolerance of religious differences and an entrepreneurial, free-trading culture".
Shorto vat de achtergrond samen in deze volzin:
—"While many economies elsewhere in Europe were still feudal, the Dutch pioneered an economic system based on individual ownership of real estate".
Dat artikel gaat over wereldproblemen die nog steeds spelen.
Wereldgeschiedenis 'in a nutshell'. Lezen dus!! (100 woorden)
_____________________
RUSSELL SHORTO, NYT, SEPT. 7, 2014, The Source of New York's Greatness
http://www.nytimes.com/2014/09/08/opinion/the-source-of-new-yorks-greatness.html
Het oorspronkelijke boek van Shorto heb ik besproken in Mijn Dagboek 19 en 20 Oktober 2010:
Russell Shorto, The Island at the Center of the World: The Epic Story of Dutch Manhattan and the Forgotten Colony That Shaped America, 2004
Recent boek van Shorto over verwant onderwerp:
Russell Shorto, Amsterdam: A History of the World's Most Liberal City, 2013
Review by Simon Winder, The Guardian, Wednesday 23 October 2013
http://www.theguardian.com/books/2013/oct/23/amsterdam-liberal-city-russell-shorto

terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Woensdag, 10 September 2014
Vrijdag schreef ik dat ik op Byung-Chul Han zou terug komen. Donderdag meldde ik zijn bijdrage in Die Süddeutsche. Els wees mij daarna op zijn interview in Vrij Nederland. Dat wilde ik eerst uitspellen.
Inderdaad uitspellen, want beide artikelen zijn hoogst belangrijk is om inzicht te krijgen in onze eigen 'schijn-vrijheid'.
—"Man kann den Neoliberalismus nicht marxistisch erklären"
Wèg dus met de zestiger jaren definities van 'vrijheid' en 'opstand'!!
Dat is nostalgie. De marxistische 'onderdrukker' zit in onszelf.
Vrij Nederland vertelt het lichtvoetig. Die Süddeutsche geeft een grondig essay.
Ze zijn allebei nodig om de komende cultuurverandering enigszins te begrijpen.
(100 woorden)
_____________________
Byung-Chul Han, Neoliberales Herrschaftssystem, Kommunismus als Ware, das ist das Ende der Revolution,
Die Süddeutsche, 2. September 2014
http://www.sueddeutsche.de/politik/neoliberales-herrschaftssystem-warum-heute-keine-revolution-moeglich-ist-1.2110256
Nynke van Verschuer, Liefdeloosheid in kapitalistische tijden, Vrij Nederland, 5 augustus 2014 Leestijd: 17 minuten
http://www.vn.nl/Artikel-Literatuur/Liefdeloosheid-in-kapitalistische-tijden.htm

terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Donderdag, 11 September 2014
De zon brak om kwart voor acht door. Het deed pijn aan mijn ogen. Daarvóór had ik de hemel nog afgespeurd naar de helderste sterren van het moment: Sirius, Jupiter en Venus. Met grote moeite kon ik ze vinden in die eindfase van de ochtendschemering.
Ik houd van die laatste fase. Het is of de wereld nog niet wakker is, hoewel ik in de verte al trekkers had horen ronken op weg naar de wijnvelden. Het is een hele speciale stilte: een verwachtingsvolle stilte.
—"Wat zal de dag brengen?", vraag ik mij dan woordeloos af.
En zo begon mijn dag. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Vrijdag, 12 September 2014
Ik lees van Peter Sloterdijk 'Je moet je leven veranderen', waarvan de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft geschreven: 'Een ideeënrijke, eloquente, polemisch-amusante drijfjacht door de cultuurgeschiedenis'.
Het vanzelfsprekende leren door bewust of onbewust oefenen is een belangrijk thema, maar ik ga daar niet uitgebreid over schrijven.
Ik beperk mij tot deze zin op pagina 334:

Het dagelijkse pensum vormt de kunstenaar, de dagelijkse verzaking de asceet,
de dagelijkse omgang met machtsbehoeften van andere mensen de diplomaat,
het dagelijkse plezier in de bereidheid van kinderen om gestimuleerd te worden de leraar.

Zo eenvoudig kan het zijn.
Waarvoor dienen universiteiten en diploma's eigenlijk? (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zaterdag, 13 September 2014
Gisteren was er een verrassing aan de wolkenloze hemel. Ik had dat nog niet eerder meegemaakt. Opeens — toen ik even niet had opgelet tijdens het mediteren — waren er een paar kleine wolkjes. Ter grootte van de maan, om de gedachte te bepalen. Ze veranderden van vorm, ze werden twee, drie keer zo groot, dreven heel langzaam naar rechts, verwaaiden, en verdwenen geleidelijk.
Toen zag ik links opeens een wolkje ontstaan! Minuscuul, veel kleiner dan de maan, maar snel even groot. En nóg een, en nóg een.
Natuurlijk 'weet' ik dat wolken 'ontstaan'.
Maar 'weten' en 'zien' zijn heel andere sensaties. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zondag, 14 September 2014
Ik was vijftien; ik moest nog zestien worden toen in Mei 1945 'de' oorlog was afgelopen. Ik had het intensief en bewust meegemaakt; dicht bij de frontlijn, met bombardementen en granaatvuur in die laatste oorlogswinter vanaf Oktober. De Bevrijding was dus niet alleen van de Duitse bezetters, maar ook van de 'zorgen' die het allemaal had meegebracht.
Ik ben dus echt van de 'nooit-meer-oorlog' generatie.
Alle 'oorlogen' sindsdien zag ik als 'lokale conflicten'. Vanmorgen was het opeens afgelopen. Met de onthoofding van de derde gijzelaar vannacht dacht ik: Dit wordt weer een wereldoorlog.
Is dat de wereld die ik achterlaat? (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Maandag, 15 September 2014
Zaterdag wilde ik met mijn Franse bankpas geld opnemen bij de plaatselijke flappentap. 'Kaart onleesbaar' meldde het scherm. Wat doen? Ten einde raad gebruikte ik mijn NLse pas. Die werd metéén 'opgegeten'.
Toen meldde het scherm: 'Automaat buiten dienst'.
Bálen!
Ik belde hun noodnummers — de bank was dicht — en vernam dat une carte avalée 'routinematig' ongeldig wordt gemaakt. Ik zag me al wekenlang wachten op een nieuwe kaart. Nóg meer balen!!
Vanmorgen stond ik als eerste voor de deur.
Tien minuten — en vijf(!) handtekeningen — later had ik mijn kaart terug.
Nog niet ongeldig gemaakt. Op het nippertje tegengehouden.
Mooi toch? (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Dinsdag, 16 September 2014
Ik denk dat het afgelopen is met de zomer. Niet dat we een duidelijke weeromslag hebben; het is een geleidelijk proces. Tot eergisteren hadden we nog volle dagen met strakblauwe hemel. Maar ze misten iets wat ze de hele zomer wél hadden. Dat was die ongebreidelde warmte. Die is er niet meer. Dàt is het — geloof ik.
Mijn 'denken' is niet gebaseerd op eenduidige waarnemingen. Het is zeer zeker vermengd met het nostalgische gevoel dat mijn tijd er weer bijna op zit. Overmorgen heb ik een voorproefje. Dan ga ik even naar Nederland.
Voor mijn verjaardag met familie en vrienden. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Woensdag, 17 September 2014
Mijn 'herfstgevoel', waarvan ik gistermorgen niet wist waar het vandaan kwam, is in de loop van de dag bevestigd. Stormachtige wolken bedekten de hemel, en later ging het regenen. De weeromslag is nu duidelijk.
Maar de herkomst van mijn 'herfstgevoel' had niet zo vaag hoeven zijn.
Henk schreef meteen:
—"Kom op! Als bij jullie in het dorp de trekkers met geoogste druiven het straatbeeld bepalen, en het hele dorp ruikt naar uitgeperste druiven, wat had je dan gedacht?"
Inderdaad; ik ging te kort door de bocht. Henk heeft hier eens in de herfst gelogeerd.
Hij kent de herfstgeuren nog precies. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

In de TGV tussen Béziers en Brussel, Donderdag, 18 September 2014
Precies zeventig jaar geleden werd Eindhoven bevrijd. Ik heb later detailverhalen gehoord. Wij, in Venlo, dachten dat we ook snel aan de beurt waren. Al twee weken trokken chaotisch vluchtende Duitse colonnes door Venlo. Wij woonden aan de uitvalsweg naar Die Heimat. Je kon de straat niet oversteken!!
Twee weken eerder had ik naar de derde klas van de HBS moeten gaan. Dat ging niet door. Dat duurde nog tot Juni.
De euforie in Venlo ebde snel weg toen vanaf October de bombardementen begonnen. Om de Maasbrug te vernielen. Daarna artillerievuur.
De 'bevrijding' bleef uit. En wij hadden andere overlevingszorgen. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Eindhoven, Vrijdag, 19 September 2014
Ik viel gisteravond met mijn neus in de boter toen ik in Eindhoven aankwam. Natuurlijk wist ik van De Bevrijding en jaarlijkse Lichtjesroute om die te vieren. Waar ik niet op had gerekend was de grootscheepse viering daarvan. Toen ik het station uit kwam, zag ik een reuze colonne Amerikaanse soldaten met bijbehorende outillage van jeeps, GMC's en andere klassiekers. Die stonden klaar voor een parade dwars door de stad. Twee bommenwerpers uit die tijd vlogen over. Dat was het vertreksignaal. Operatie Market Garden, wordt vandaag verder gevierd met droppings van parachutisten.
Mijn geheugen opende zich opeens voor leuke herinneringen. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Eindhoven, Zaterdag, 20 September 2014, Feest!
Ziezo, vandaag is het feest. Morgen ben ik jarig. Vandaag komen de gasten — familie en vrienden — om het te vieren. Met Ghislaine heb ik gisteren allerlei lekkere dingen in huis gehaald. Vanmorgen vroeg heb ik de klassieke 'vlaaien' gekocht, en vers stokbrood voor de hapjes. Ik kijk uit naar de gasten, de gezelligheid, en de lachende gezichten die ik zo lang niet meer heb gezien.
Ik ga nu de speciale verjaardagsport klaarzetten. Die is nog van 1977, heel respectabel, dus ook het ontkurken en het decanteren moet zorgvuldig gebeuren.
Daar ga ik nu mee aan de slag. Een leuk karweitje. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Eindhoven, Zondag, 21 September 2014, Ikke 85!!
Het is nog vroeg in de morgen. Het is stil in huis. Deze woonkamer was gisteren vol met vrienden en gezellige kout. Ik zie het voor mij als ik mijn ogen sluit. Ik zie de vlaaien en hapjes waarvan de resten in de ijskast liggen — voor straks bij de koffie.
Wat kan ik er van zeggen? Dit rijmeltje borrelt in mij op:

Het feest van gisteren is geweest
De gasten zijn vertrokken
Ik geniet nu van de jaardag zelf
en van de overgebleven brokken.
Dat lijkt mij een mooi 'plan' voor vandaag.
Samen met Ghislaine terugkijken, en daarbij gezellig genieten. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cadzand-Dorp, Maandag, 22 September 2014
De Eindhovense drukte hebben we achter ons gelaten. We zitten nu dicht bij de zee, in Cadzand-Dorp. "Ver van het gewoel der groote steden", zoals Willy Derby eertijds zong. Het begint een goede gewoonte te worden dat we hier de laatste dagen doorbrengen als ik naar NL kom. Lekker samenzijn, lekker samen nagenieten.
Bovendien is het praktisch, want het is maar een kippe-eindje naar Knokke. Daar laat Ghislaine mij Woensdag achter. Vandaar rechtstreeks naar Brussel-Zuid. Handiger dan vanuit Eindhoven.
Zodoende reden we gisteren van het grijsbewolkte Brabant naar de zonnige Zeeuwse stapelwolken. Met twee volle dagen voor de boeg. Gezellig. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cadzand-Dorp, Dinsdag, 23 September 2014
Ik had voor alle gasten op mijn verjaardag een boekje klaargelegd met een speciale selectie uit mijn professionele archief van mijn hoogleraarstijd. Het was een turbulente tijd. We zaten in een groeistuip. Ik was van 1982-84 decaan-bij-toerbeurt. In dat boekje staan de letterlijke teksten van mijn officiële toespraken. Daarbij heb ik korte toelichtingen geschreven. Het is bovendien geïllustreerd met prachtige omslagen van dictaten uit die tijd. Nostalgisch dus.
Vandaag begin ik met het verzenden aan mijn beperkte lijst van studenten en medewerkers uit die tijd. Als verjaardagskadootje bij mijn 85ste.
Stuur mij je postadres, en pleeg "Hoort-zegt-het-voort!"
Dat gaat lukken! (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Tussen Lyon Part-Dieu en Béziers, Woensdag, 24 September 2014
We vertrekken nèt van Lyon Part-Dieu. Mooi op tijd. Dit wordt mijn nieuwe 'vaste' overstapstation nu de rechtstreekse TGV Brussel-Perpignan is veranderd in Brussel-Nice. Lekker nostalgisch voor Belgen
Vanmorgen, in Knokke, dacht ik lekker te relaxen tot Brussel-Zuid, maar in Brugge kreeg ik de kriebels toen — na lang wachten — het bericht kwam dat de locomotief een 'onbekende elektronische storing' had.
Het duurde en duurde. Balen, en nòg meer kriebels.
Tenslotte kwam er een andere trein. Aangekomen in Brussel-Zuid had ik nog krap vijf minuten over van het uur overstaptijd.
Kriebels reageren niet op de goede afloop.
Dat is 'wijsheid achteraf'. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Donderdag, 25 September 2014, Jeroen jarig!!
Terug op honk! Gery en Paul haalden mij in Béziers af. Niet alleen om mij thuis te brengen, maar vooral ook om samen nog eens gezellig te eten. Per slot staat ons afscheid óók voor de deur. Want dat is de teneur van de komende dagen: Afscheid nemen en vertrekken.
Het wachten is op de tuinman die mij dezer dagen komt helpen om de tuin winterklaar te maken, met name om de platane mûrier te snoeien. Hopelijk kan ik vandaag een definitieve afspraak met hem maken. Daarna kan ik mijn reis boeken.
Ik ben hier dus teruggekomen om te gaan. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Vrijdag, 26 September 2014
—"Afscheid nemen en vertrekken is de teneur van de komende dagen", schreef ik gisteren, en het begon meteen goed want de tuinman kan Maandag al komen voor de platane mûrier! Nu heb ik een tijdschaal voor het emotionele afscheid, en voor de praktische zaken. Ik kan het 'gericht aanpakken'. Rustig, zonder nervositeit.
Wat dat betreft waren deze maanden in Cessenon een keerpunt. Begin Juni kon ik de eerste duurzame successen melden op het gebied van 'nietsdoen', het codewoord voor de andere leefstijl die nodig is om blijvend aan die dreigende burn out te ontsnappen.
Ik pak het heel rustig aan. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zaterdag, 27 September 2014
Als verjaardagscadeau kreeg ik van mijn zus Truce Die schönsten Gedichte van Rainer Maria Rilke. Ik heb er al lekker in zitten bladeren en lezen. Het is heel andere 'stuff' dan ik vaker citeer uit A Poem A Day. Rilke gaat ook aan de beurt komen!
Hier alvast als voorproefje wat Truce op de felicitatiekaart schreef. Heel toepasselijk nu zowel in de natuur als in mijn leven de herfst begint.

Auch das ist Kunst, ist Gottes Gabe,
aus ein paar sonnenhellen Tagen,
sich soviel Licht ins Herz zu tragen,
dass, wenn der Sommer längst verweht,
das Leuchten immer noch besteht.
(100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zondag, 28 September 2014
Dit gedicht van Rilke gaat over onze vendange en over mij. De eerste coupletten hebben de vorm van een gebed: De zomer is voorbij, grote veranderingen komen. Zet de [zonne]klok maar stil. Maak de zomer af om daarna te oogsten.
De rest van het gedicht laat ik voorlopig liggen.

Herbsttag
Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.
Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,
und auf den Fluren laß die Winde los.

Befiehl den letzten Früchten voll zu sein;
gieb ihnen noch zwei südlichere Tage,
dränge sie zur Vollendung hin und jage
die letzte Süße in den schweren Wein.
(100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Maandag, 29 September 2014
Hier in Frankrijk zie ik op TV openlijke — zij het 'stille' — bijeenkomsten van gelovige Moslim bij de Moskee van Parijs en Montpellier die zich uitdrukkelijk distantiëren van de Islamitische Staat.
De gelovige Joden kunnen er van leren.
Natuurlijk speelt de onthoofding van de Fransman Hervé Gourdel een rol waardoor 'alle' Fransen zich tegen 'alle' Moslim dreigen te keren.
Ik noteerde eerder van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, dat hij ook vond dat de meeste Moslims te weinig laten horen van hun afwijzing van de Islamitische Staat. Rotterdammers kunnen er dus ook van leren.
De godsdienstvrijheid staat op het spel. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Dinsdag, 30 September 2014
In Lamalou-les-Bains spoelde de vorige week een camping weg: vier doden. Toen was het even stil, maar gisteren begon het opnieuw in deze regio. Hier in Cessenon viel meer dan 100mm in een uur; mijn regenmeter liep over. In Montpellier viel 250mm. Het treinstation raakte geblokkeerd. Er werden vannacht 1200 noodmaaltijden uitgereikt een gestrande passagiers. Hier in Béziers moest de trein uit Bordeaux de nacht doorbrengen omdat Montpellier was geblokkeerd. Vanmorgen heb ik de Orb even bekeken. Hoger dan ooit! We leven in 'alerte rouge', de hoogste alarmtoestand.
Ik moet zeggen dat De Natuur de zéér droge zomer behóórlijk inhaalt. (100 woorden)
_____________________
http://www.franceinfo.fr/actu/societe/article/les-transports-tres-fortement-perturbes-par-les-inondations-dans-l-herault-576927
http://www.midilibre.fr/2014/09/29/pluies-orageuses-herault-aude-et-pyrenees-orientales-en-vigilance-orange,1057721.php
http://www.lemonde.fr/societe/article/2014/09/29/pluies-et-inondations-l-herault-place-en-alerte-rouge_4496483_3224.html

terug eerste dagboekregel

Einde Mijn Dagboek September 2014